Kennisbank / Honden Gepubliceerd op: 22-04-2024

Berenklauwen een gevaar voor honden

Als hondenbezitter is het van groot belang om op de hoogte te zijn van de gevaren die bepaalde planten kunnen opleveren voor jouw viervoeter. Berenklauwen kunnen ernstige gezondheidsproblemen veroorzaken bij honden. In dit artikel bespreken we hoe je jouw hond kunt beschermen tegen deze gevaarlijke plant, welke plekken je moet vermijden, en hoe te handelen als je hond toch in aanraking is gekomen met een berenklauw.

Berenklauwen een gevaar voor honden | Dierenverzekering.nl

Waarom zijn Berenklauwen gevaarlijk voor honden?

Berenklauwen bevatten een giftige stof (furocoumarine). Wanneer de huidcellen in contact komen met dit middel, worden ze gevoelig voor zonlicht en UV-straling. Dit veroorzaakt een ontstekingsreactie. 

Wanneer je hond in aanraking komt met de plant kan dit leiden tot ernstige ontstekingen, zwellingen, bulten, wonden en in ernstige gevallen zelfs tot blindheid of verstikking als je hond het sap in de ogen of bek krijgt. Het is dus cruciaal om deze planten te vermijden tijdens wandelingen.

Hoe bescherm je jouw hond tegen berenklauwen?

1. Vermijd risicogebieden

Informeer jezelf over de gebieden waar berenklauwen groeien en vermijd deze tijdens je wandelingen. Berenklauwen groeien vaak langs sloten, beken en in bermen, verwaarloosde tuinen en bossen.

2. Hond aanlijnen

In gebieden waar de kans bestaat op de aanwezigheid van berenklauwen, is het verstandig om je hond aan de lijn te houden. Zo kun je voorkomen dat jouw hond in aanraking komt met de plant.

3. Herkenning en snelle actie

Leer hoe berenklauwen eruitzien, zodat je ze kunt herkennen en vermijden. Mocht je hond toch in aanraking komen met de plant, handel dan snel om de irritatie te minimaliseren.

Hoe herken je dat je hond in aanraking is geweest met een berenklauw?

De symptomen van berenklauwcontact bij honden omvatten roodheid, zwelling, bulten, blaren en wonden. In ernstige gevallen ook ademhalingsproblemen of blindheid. Bij deze tekenen is het noodzakelijk om onmiddellijk een dierenarts te raadplegen.

Wat te doen als je hond in aanraking is geweest met een berenklauw?

Als je hond in contact is gekomen met een berenklauw, is het belangrijk om direct te handelen. Spoel de getroffen gebieden zo snel mogelijk af met lauw water en was je hond daarna met hondenshampoo om het sap te verwijderen. Vermijd wrijving, aangezien dit de irritatie kan verergeren en vermijd zonlicht voor een paar dagen. Neem vervolgens contact op met de dierenarts voor verdere begeleiding en behandeling.

Wat zijn de kosten bij de dierenarts voor een behandeling na contact met de berenklauw?

De kosten bij de dierenarts kunnen variëren afhankelijk van de ernst van de reactie en de benodigde behandeling. Een consult kan variëren van € 25 tot € 65, terwijl medicatie of verdere behandelingen zoals crèmes of pijnstillers extra kosten met zich mee kunnen brengen. In ernstige gevallen, waarbij bijvoorbeeld een opname noodzakelijk is, kunnen de kosten oplopen tot circa 400,-

Conclusie

Het beschermen van je hond tegen de gevaren van berenklauwen is essentieel voor zijn gezondheid en welzijn. Door risicogebieden te vermijden, je hond aan de lijn te houden in potentieel gevaarlijke gebieden, en te weten hoe te handelen wanneer je hond toch in aanraking komt met een berenklauw, kun je ernstige gezondheidsproblemen voorkomen. Vergeet niet altijd de adviezen van je dierenarts op te volgen voor de beste zorg voor je hond.

Verzeker direct je hond

Bij Dierenverzekering weet je zeker dat je hond goed verzekerd is. Wij bieden complete basisverzekeringen tegen een scherp tarief.

Bereken nu je premie
Top